Egészséges életmódra nevelés eszközei, kialakulását gátló tényezők vizsgálata kisgyermekkorban - Komjáti Evelin (2019)
Szakdolgozatom témáját az egészséges életmódra nevelés eszközei és kialakulását gátló tényezők vizsgálata köré szerveztem. Kisgyermeknevelőként és jövendőbeli édesanyaként úgy gondolom, a család tölti be ebben az elsődleges szerepet. A szakirodalmi áttekintésben ismertettem az egészségnevelés történeti vonatkozását, az egészséggel kapcsolatos fogalmakat,a társadalmi együttműködés jelentőségét az egészségfejlesztésben. Részleteztem a családi és az intézményes környezet hatását a kisgyermek szokásrendszerének alakításában. Az egészség összetevői tekintetében csoportosítottam a gyermek egészséges életmódra nevelésének módjait és annak negatív irányba befolyásoló faktorait. Kisgyermekes családok körében folytatott kutatásom keretében, arra derítettem fényt, hogy a mai szülők mekkora jelentőséget tulajdonítanak a korai életévekben elindított egészségnevelésnek. Az eredményesen kitöltött kérdőívekből örömmel tájékozódtam afelől, hogy nagyon fontosnak tartják, s törekednek a gátló tényezők kiszorítására a mindennapjaikból. Feltételeztem, hogy a kisgyermekkorban elkezdett egészségnevelés kedvező hatást gyakorol az egyén személyiségfejlődésére. Emellett feltételeztem azt, hogy a családi- és a bölcsődei környezetben zajló egészségfejlesztés életre szóló magatartásmintát nyújt a gyermek számára. Végül feltételeztem, hogyha a felnőttek nagy gondosságot fordítanak az egészséges életmód feltételeinek megteremtésére, akkor a gátló tényezők kiküszöbölhetőek, mind családi, mind társadalmi szinten is. A hipotéziseim mindegyike megállta a helyét. Úgy gondolom, eredményes munkát végeztem az általam érdekesnek tartott téma kapcsán, s erőt meríthetnek belőle mindazok, akik harmonikus, kiegyensúlyozott, egészségtudatos egyént szeretnének nevelni, aki felnővén a társadalmi-, jogi- és erkölcsi normákat betartja. Köszönetemet szeretném kifejezni mindazok irányába, akik szüntelen tartották bennem a lelket, biztattak az egyetemi tanulmányaimat illető céljaim elérése érdekében.