Hochzeiten in Mágocs im Wandel der Zeit - Hochschorner Adél (2019)
Szakdolgozatomban a sváb esküvőket dolgoztam fel kronológiai sorrendben a helyen, ahol élek, Mágocson. A lakodalmak is különböző hagyományokon alapulnak, amiről leginkább csak szájbeszéd útján maradtak emlékek. A hagyományok folyamatosan változnak, az idő elteltével átalakulnak, formálódnak. Azonban, hogy ezt az átalakulást megértsük, segítségül hívtam a Mágocs c. könyvet, amit egy régi mágocsi lakos írt. Benne évekre lebontva figyelhetjük meg a svábok történetét, helyzetük alakulását Mágocson. A gyűjtés, szakdolgozat célja, a hagyományok változásának megértése, feltárása. Ennek legjobb módja az interjúkészítés volt, így 1929-től 2018-ig figyelhettem meg a lakodalmas tradíciók módosulását. Természetesen a szokások némileg megváltoztak, már nemigen beszélhetünk tipikus sváb esküvőkről, hiszen az erőszakos magyarosítás és a svábok kitelepítése után már nem mertek önmaguk lenni, mert állandó félelemben éltek. Mégis megfigyelhető volt, hogy szeretettel, tisztelettel gondolnak vissza időseink a múltra, amelyben éltek és büszkén vállalják önmagukat, tradícióikat. A szokások némiképp fennmaradtak, ám vigyázni kell rájuk, ápolni kell őket, mert a kihalás veszélye egyre jobban fenyeget.