Népszokások, néphagyományok a Zalalövői Napköziotthonos Óvodában - Bicsák Anna (2019)
Szakdolgozatom témájának választásakor fő szempontom az volt, hogy hozzám közelálló témát válasszak, az után kutassak, mely számomra is érdekes. Kézenfekvő volt ezért, hogy szülőföldem óvodájának néphagyomány-ápoló programját vizsgáljam, mely közel áll a szívemhez, és nagyon sok kellemes élmény és emlék kötődik hozzá. Külső szakmai gyakorlatom során, már volt alkalmam megismerkedni a helyi nevelőtestület munkájával, kutatómunkám során ezt kívántam mélyebben is feltérképezni. Ennek érdekében interjút készítettem a néphagyomány-ápoló munkaközösség vezetőjével, és fényképes vizsgálat segítségével mértem fel a zalalövői óvodások véleményét a programmal kapcsolatban. Az adatok összesítése után az érdekelt, mennyire kedveltek a néphagyomány-ápoló tevékenységek, szükséges-e azokat tovább bővíteni. Az eredmények fényében a tájegységre jellemző dalokat, mondókákat, meséket gyűjtöttem, melyek alkalmasak a program további színesítésére.