Intézmény vezető-, vezetés bölcsődében, óvodában - Tóthné Varga Viktória (2019)
Szakdolgozatom megírásának fő gondolata az volt, hogy összegyűjtsem a vezetés tudományának hatalmas területéről azokat a vezetői tulajdonságokat, melyek lehetővé teszik az irányítóknak eligazodni és sikeressé válni ezen a területen. Dolgozatom négy fő részre oszlik, az első részben a szakirodalmi hátteret mutatom be. A második részben egy jól működő Óvoda és Bölcsőde működését a szerzett tapasztalataim alapján vizsgálom, és választ keresek arra, hogy a képességek a jó vezetőkkel vele születnek, vagy esetleg tanulhatók. A harmadik részben a vezető személye és a dolgozók-vezető kapcsolatáról, valamint a munkahelyi elégedettségről, kényszerválasztásos Likert-skála segítségével elemzést végeztem. Összegezve elmondható, hogy a magasabb végzettséggel rendelkező szervezet dolgozói toleránsabbak, jobban tisztelik vezetőjüket, nyitottabbak az összefogásra. A szervezet mérete alapján, a nagyobb intézmény dolgozói jobban széthúznak, elégedetlenebbek, mint a kisebb csapat alkalmazottai. A dolgozók minél többen vannak annál nagyobb a konfliktus kialakulásának esélye, és ha a vezető részéről nem megfelelő a reagálás erre, akkor ezek a helyzetek meghatározzák a munkahelyi légkör hangulatát.