Az óvodai testnevelés és a rendszeres testmozgás kapcsolata - Szegleti-Dávid Zsuzsanna (2019)
Dolgozatom az óvodai testnevelés és a rendszeres testmozgás kapcsolatának témakörében készült. Célja, hogy bemutassa milyen keretek között történik ma az óvodákban a gyermekek mozgásfejlesztése,valamint felhívja a figyelmet az óvodai testnevelés fontosságára, a megfelelő mozgásfejlődés és mozgásmennyiség számos területre gyakorolt pozitív hatására valamint ezek hiányának negatív következményeire. Ismerteti a szülők és óvodapedagógusok mozgással kapcsolatos szemléletét, aktivitásukat a mozgásos- és sporttevékenységek tekintetében,és megmutatja milyen mozgástevékenységek közül választhatnak a gyermekek mozgásigényük kielégítése céljából. Kutatásomban vizsgáltam, van-e összefüggés az óvodák megfelelő létesíményi-, eszközfeltétele és a kínált mozgásfoglalkozások mennyisége között,továbbá olyan felvetéseket fogalmaztam meg,hogy az óvodában járó gyermekek többsége az óvoda által szervezett sportfoglalkozásokon vesz részt,ezt részesíti előnyben az óvodán kívüli mozgásos tevékenységgel szemben,és hogy a szülők többsége nem végez rendszeres testedzést. A vizsgálathoz az írásbeli kikérdezést választottam, kérdőíveim öt szombathelyi óvodába kerültek kiosztásra, amelyeket az ott dolgozó óvodapedagógusok és az odajáró gyermekek szülei töltötték ki. A kapott eredmények nem mutattak összefüggést a létesítményifeltételek és a felkínált mozgáslehetőségek mennyiségét illetően, ugyanakkor a fentiekben említett két feltételezésem beigazolódott.