Grafikai eljárások - Fűri Kitti (2019)
Szakdolgozatom témája a grafikai eljárások ismertetése, azt a célt tűztem mi magam elé, hogy eme témakörben jobban elmerüljek, szerettem volna mélyebben belelátni, a tanórák (vizuális nevelés, képzőművészeti és kézműves specializáció kurzusai) gyakorlati tudása mellé elméleti ismereteket is szeretni. Bár dolgozatom megírásakor nem törekedhettem teljességre, a téma nagyságát illetően, de igyekeztem annak komplex bemutatására, ennek köszönhetően dolgozatom két fő részre osztható. Miután a grafika fogalmával megismerkedünk, a dolgozat első felében az egyedi eljárások kapnak helyet, még a második részében a sokszorosító technikákat bontom további csoportokra és elemzem azokat. Igyekeztem, mint egyedi grafikai eljárásokat tekintve, mint pedig magas-, mély-, sík és szitanyomó sokszorosító technikákat egyaránt bemutatni, összehasonlítani, valamint állításaimat saját kezűleg készült példákkal is alátámasztani, továbbá a hozzájuk kapcsolódó munkafolyamatok által szerzett tapasztalatokról számot adni az írásos elméleti részbe. A dolgozat további részében azt is kifejtettem, hogy a mindennapi óvodai életbe miként jelenik meg a grafika művészete, a fentebb említett eljárások hogyan építhetők be a vizuális nevelésbe. Munkám során elsősorban a magyar és külföldi szakirodalmat, másodsorban internetes forrásokat, valamint a tanulmányaim során szerzett ismereteimet használtam fel.