Biomassza hozamvizsgálatok fás szárú energetikai ültetvényekben a termőhelyi adottságok függvényében - Eperjesi Sándor Miklós (2019)
A diplomamunkámban 2 nemesnyár fajta (’Kopecky’, ’AF2’) növekedését hasonlítom össze a termőhely függvényében. A vizsgálati terület Gógánfa mellett fekszik. Itt a két nyár fajta egymás mellett található. A két parcellán 5-5 helyen történt dendromassza felmérés és ezen pontokon a termőhelyi adottságok is leírásra kerültek. A termőhelyi változatosság felmérésére talajfúrásokat végeztem. A termőhely vizsgálat és a dendrometriai mérések (magasság, sarjak tőkerülete) alapján arra a következtetésre jutottam, hogy a vizsgálati területen két eltérő talajtípus található, eltérő termőrétegvastagsággal. Az ezen termőhelyi foltokon növekvő fajták közül az ’AF2’ bizonyult jobbnak biomassza hozam tekintetében, illetve a szárazabb termőhelyeken is jobban teljesített. A ’Kopecky’ klón jobb sarjadóképességet mutatott. Azonos termőhelyi paraméterek mellett ez a klón hasonló biomassza hozam tekintetében, viszont több, de kisebb méretű sarjhajtás található egyedein.