Az óvodáskorú gyermekek érzelmi élete- Különös tekintettel pedagógiai, pszichológiai és neurológiai szempontokra - Halla Dorina (2019)
Az óvodáskorú gyermekek látásmódja és világa érzelemvezérelt. Ez az állítás áll a dolgozatom középpontjában. A dolgozat első felében az érzelmeket veszem górcső alá pedagógiai, pszichológiai és neurológiai szempontból. A második felében pedig 8 kisgyermekkel készítettem interjút és rajzoltattam le az érzéseiket. A pedagógiai fejezetben az érzelmi nevelésről, érzelmi intelligenciáról és többek között a mese jótékony hatásáról fogok írni. A pedagógiai fejezetben sorra veszem az óvodában megjelenő művészeti ágakat és azoknak a kapcsolatát az érzelmekkel. A pszichológiai fejezetben, az érzelemelméletekről, annak fejlődéséről, illetve pár gyermekpszichológus hogyan vélekedtek az óvodáskorú gyermekek érzelmi világáról. A neurológia szempontjából az idegrendszeri működésről fogok írni, illetve a neuropedagógiáról. Az érzelmekért a jobb agyfélteke a felelős, míg a logikáért és a többi kognitív területért a bal agyfélteke. Ennek a kettőnek összekapcsolódva kell működnie ahhoz, hogy a gyerekek fejlődése egészséges és harmonikus legyen. Az érzelmi kapcsolatok tudatos alakítása az érzelmi nevelés. A gyermekeket a boldogságról, szomorúságról, félelemről, dühről és a barátságról kérdeztem. A gyermekek tudnak különbséget tenni az érzelmeik között, viszont nem tudják megfogalmazni őket, a szókincsük nem elég bő hozzá, viszont ezért is lényeges a pedagógiában a művészet, mert amit nem tudnak megfogalmazni a gyerekek, azt más módszerrel kifejezik.