A területhasználat több évtizedes változása a Pécselyi- és a Veszprémi-medencében - Postás Renáta Szilvia (2019)
Az emberek az életükkel, munkájukkal és a mindennapjaikkal már a múltban is alakították a környezetet és ezzel összefüggően a területhasználatot, annak megfelelően, hogy az adott területen milyen lehetőségek vannak, amelyeket ki lehet használni, illetve milyen tevékenységek jelentenek gazdasági hasznot az adott területre nézve. Diplomadolgozatomban két modellterületen néztem meg, hogy az elmúlt évtizedektől, az 1970-es években készült katonai felmérésekhez képest, napjainkig hogyan változott a területhasználat és a beépítettség mértéke. Az egyik vizsgált terület a Balaton Kiemelt Üdülőkörzetébe tartozó Pécselyi- medence, a másik a Balaton északi részéhez közel elhelyezkedő Veszprémi-medence.