A rendszeresen végzett labdás testnevelési feladatok hatása a bölcsődés gyermekek mozgásfejlődésére - Csaplár Renáta Csilla (2019)
Szakdolgozatom témájaként a rendszeresen végzett labdás testnevelési feladatok hatását figyeltem meg a mozgásfejlődésre a bölcsődés gyermekek között. A témához kapcsolódóan írtam a bölcsődés testnevelésről, a törvényi és módszertani vonatkozásokról és a mozgásfejlődésről az újszülött kortól 3 éves korig. Két kontrollcsoportot figyeltem meg ősszel és rá 6 hónapra, tavasszal. Az egyik csoportnak rendszeresen tartottam testnevelési foglalkozást. Kutatási célom bebizonyítani, hogy a rendszeresen gyakorolt labdás feladatok elősegítik azon gyermekek labdaérzékének elsajátítását, akiknek rendszeresen van részük testnevelési és azon belül labdás feladatok tervezett elvégézésére, mint a spontán érő és fejlődő gyermekeknek Az eredmények vizsgálatával be is igazolódott feltételezésem. Ezen kívül kutattam, hogy a kisgyermekeknél a labda gurítása vagy annak célbadobása a fejlettebb, illetve előbb kézből-kézbe vagy pattintott módszerrel tudják elkapni a dobott labdát. Végezetül azt feltételeztem, hogy a fiú gyermekek labdaérzéke fejlettebb, mint a lányoké. Az utóbbi kutatásom nem nyert bizonyítást, nincs releváns differencia a nemek között ilyen korai időszakban, míg a többi hipotézisem igaznak minősült az eredmények alapján. A szakdolgozatom témájával kapcsolatban a következtetésem, hogy a labda fontos eszköze a gyermekeknek mozgás- és személyiségfejlődésük érdekében egyaránt.