Környe történelmi múltja és a hagyományozódás lehetőségei. - Wéber Zoltán (2019)
Szakdolgozatomban a születési és jelenlegi lakhelyemet Környe községét fogom bemutatni, különösképpen annak történelmi múltját, nemzetiségi és egyéb hagyományait, emlékeit, értékeit. Szerkezetileg dolgozatomat két fő részre tagolom. Az első egységben találhatók a településre vonatkozó tényszerű adatok, úgymint a község múltja, társadalmi összetettsége, továbbá a helyi hagyományok és az azokat őrző csoportok. Ehhez a részhez felhasználtam a helytörténeti, néprajztudományi és egyéb témákkal kapcsolatos írásokat. A második egységben a helyiek körében végzett kérdőíves kutatás kielemzéséé a főszerep, ami a lakosok településhez és a német nemzetiségéhez való viszonyát kívánja feltárni. Emellett pedig még helyt kapott a második részben egy családon belül végzett kutatás, a II. világháború utáni retorziókról, a kitelepítésről, annak következményeiről és Környéhez való viszonyukról, melyhez interjús módszert alkalmazva szereztem forrásanyagot. A kutatómunka tanulságai alapján kijelenthető, hogy Környe egy történelmileg gazdag település, melyben a sváb kultúra meghatározó szerephez jut, de mára egy kevert nemzetiségű település lett, magyar többséggel. Az egyre több hagyományőrző program, pedig pozitív hatással van a német nemzetiség erősítésében, melyek nem engedik, hogy az veszítsen német jellegéből.