Szerepjáték a vegyes csoportban az óvodában - Fekete-Dancsecs Noémi (2019)
Szakdolgozatom témája a szerepjáték az óvodában. Arra keresem a választ, hogy a szerepjáték miként jelenik meg a gyermekek életében. Dolgozatom elméleti része felöleli a játék értelmezését, sajátosságait, a játék feltételeit, a játékfajtákat, kutatásomban pedig az óvodáskorú gyermekek szerepjátékában a nemek elosztását és a szerepjátékok témáját vizsgálom a lányok és a fiúk szemszögéből. Ezt követi kutatásom bemutatása és eredménye, először a szülői kérdőívek eredményei, majd az óvodapedagógusok véleménye és az önálló megfigyeléseim eredményei. A kutatási részt egy kis falu óvodájában végeztem, a Rábagyarmati Manó Óvodában, ahol több napon keresztül szerepjátékokat figyeltem meg, valamint kérdőíveket készítettem a szülőknek és interjút óvodapedagógusokkal. Dolgozatomat eredményesnek mondhatom, hiszen kutatási célom megvalósult, és össze tudtam vetni az elméletben tanultakat a gyakorlatban tapasztaltakkal. Kutatásom során betekintést nyerhettem az óvodába járó gyermekek életébe, szerepjátékkal kapcsolatos szokásaiba, valamint az óvodapedagógusok és a szülők rálátására ebben a témában. Elmondhatom, hogy a szerepjáték a mai gyermekek életében is rendszeren jelen van az óvodában és otthon egyaránt.