A gyermekvédelmi intézményekben nevelkedő fiatalok kötődéseinek vizsgálata - Licskai Laura (2019)
Az empirikus kutatás a gyermekvédelmi intézményekben nevelkedő fiatalok kötődését vizsgálta. Az elemzés célja az volt, hogy szélesebb látókört nyújtson a családjukból kiszakított gyermekek kötődéseire. Emellett az olvasó választ kapjon a gyermekek személyekhez való kötődéséről, illetve a gyermekotthonhoz fűződő viszonyukról. A kutatás módszere gyermekrajzok, valamint kérdőívek kiértékelése alapján történt. A kutatás eredménye azt mutatta, hogy a gyerekotthonon belül a gyermekek testvéreikhez és kortársaikhoz kötődtek, azonban a legfontosabb személyekként a szülők és a testvérek jelentek meg. A gyermekek helykötődésében is megjent a szülőkhöz való erős érzelmi viszonyulása, hiszen az otthont mondták kedvenc helynek. A fiatalok gyermekotthonhoz fűződő viszonyulását nagymértékben meghatározták a gyermekotthonban szerzett élmények. A kutatáskövetkeztetésképp megállapítható, hogy az elszakítás okától független fontos szerepet tölt be a vérszerinti családjuk a gyerekek életében. Azonban a gyermekotthonban történő pozitív élmények, amelyek a mindennapokban jelen vannak, megkönnyítik a gyermekek számára a helyzetük elfogadását.