Untersuchung der kognitiven Fähigkeiten ein- und mehrsprachiger Kinder - Szalai Borbála (2019)
Sok elmélet létezik a két- valamint többnyelvűség előnyeiről és hátrányairól is. Sokan úgy gondolják, egy második nyelv elsajátítása gyermekkorban csak túlterheli a gyermekeket. Kétségtelen azonban, mekkora előnnyel indulnak az életben azok a személyek, akik több nyelven beszélnek. Dolgozatomban azt próbáltam kideríteni, hogy a többnyelvűség milyen hatással van a kognitív képességek fejlődésére: elősegíti ezeket, vagy gátolja? Szakdolgozatom első részében a többnyelvűségről írok: mit is jelent a többnyelvűség, milyen fogalmak kapcsolódnak hozzá, ki többnyelvű, milyen fajtái, módszerei vannak? Ezen kívül a kognitív képességekről is szót ejtek. A második részben a kutatásomat fejtem ki, amiben 10 egynyelvű gyermek képességeit mértem össze 10 két-, ill. többnyelvű gyermek képességeivel egy 7 feladatból álló teszt segítségével. Célom az volt, hogy bebizonyítsam, a többnyelvű gyermekek jobb eredményeket érnek el a feladatoknál. Hipotéziseim beigazolódtak. Az eredményekből kiderült, hogy a többnyelvű gyermekek általánosságban jobb eredménnyel teljesítették a feladatokat, mint az egynyelvűek, jobb az emlékezetük, mint egynyelvű társaiknak, hiszen a több nyelv elsajátítása miatt sokkal több szót kell megjegyezniük, ezen felül pedig kreatívabbak is és több lehetőséget vesznek figyelembe a problémák megoldásánál. A kutatást nagyon érdekesnek találtam, sok pozitív élménnyel, tapasztalattal gazdagodtam közben, amik későbbi munkám során is hasznosak lesznek.