Magyar gyerekek külföldi óvodákban - Rónai Ildikó Ilona (2019)
Manapság az idegen nyelvek nélkül nehéz a világban boldogulni. Az Európai Unióban Magyarország az idegen nyelvek ismeretének tekintetében nagyon rossz helyen áll. Nem a nyelv ismeretére, hanem a nyelvvizsgákra készítik fel a tanárok a diákokat. Nagyon sok család, ezért is teszi meg azt, hogy a gyermekének külföldön keres óvodát, iskolát. Szakdolgozatban annak jártam utána, hogy az otthon, az óvodában, illetve más foglalkozáson szerzett nyelvtudással, avagy teljesen ismeretlenül, hogy boldogulnak a gyermekek a külföldi óvodákban, Ausztriában, Németországban. Milyen előnyeik, hátrányaik származnak abból, hogy már vannak alapjaik, ismereteik? Miben segítik ezek a tényezők a gyermek beilleszkedését, mindennapi életét, milyen hatása van ennek a gyermek jövőjére. Szemügyre vettem, hogy mennyi idő alatt tudnak a gyermekek egy számukra idegen nyelvű csoportba beilleszkedni. Kérdőíves kutatásomat külföldön élő, soproni és környékbeli szülőkkel végeztem el. Három édesanyával interjút készítettem, melyben saját élményeiket mesélték el nekem a külföldi óvodákkal, korai idegennyelv-fejlesztéssel kapcsolatban. Ezenkívül szombathelyi, soproni, ágfalvi és bánfalvi óvodákban foglalkozásokat tekintettem meg, ahol magam is megfigyelhetem a gyerekek mindennapjait.