Magyar és osztrák óvodáskorú gyermekek kötődéseinek összehasonlító vizsgálata - Bánkfalvi Andrea (2019)
Kutatásomban arra próbálok választ találni, vajon melyek a gyermekek óvodai kötődéseit meghatározó elemek? Személyekhez, tárgyakhoz vagy helyekhez kötődnek leginkább? Mivel lehetőségem van magyarországi és osztrák óvodákban is kutatást végezni, szeretnék arra is választ találni, hogy vajon az eltérő társadalmi berendezkedés – egy alapvetően individualista osztrák, illetve kollektív szemléletű magyar társadalom- esetén van-e különbség a gyermekek preferenciáiban? Melyek az óvodáskort meghatározó legfontosabb kötődési elemek? Vannak-e különbségek a lányok és a fiúk kötődésében illetve kizárólag pozitív érzelmekről számolnak-e be az óvodával kapcsolatban? Kutatásomhoz a rajzelemzés módszerét választottam, hiszen a rajz az egyik legfontosabb önkifejezési eszköz az óvodáskorban, s mondhatjuk: nemzetközi nyelv. A rajzok elemzése mellett fontos szerepet kapnak a gyermekekkel folytatott interjúk értékes gondolatai is, melyek a rajzokban kifejezett gondolatokat tovább árnyalják.