Óvodán kívüli foglalkozások a 21. században - Baumgartner Dorina (2019)
Szakdolgozatomban azt kutattam, hogy milyen az elfogadott gyermekkép a 21. században. Témámnak ez a kiindulópontja, melyet történelmi áttekintéssel kezdek. Az iskoláztatás megnyúlásának köszönhetően már az óvodáskorú gyermekeknél is megjelennek a különórák. Ez a jelenség hozta magával a Life Long Learning jelenséget, amely ma már természetes jelenség. Az óvodáskorú gyermekek szülei fontosnak érzik, hogy gyermekük járjon bármilyen szabadidős tevékenységekre. Ezek okai különbözök lehetnek, mégis a legelfogadottabb az, hogy fejleszteni szeretnék őket. Néha a szülők inkább versenyezni akarnak egymással és ezért íratják gyermekeiket különböző foglalkozásokra, így dicsekedve gyermekükkel. A kutatásomban kérdőíves kikérdezést választottam, amelyet szülőkkel töltettem ki. A kérdések a foglalkozások fajtáira, minőségére, rendszerességére utaltak.