VIGYÁZAT, NEM JÁTÉK – XXI. SZÁZAD DIGITÁLIS ESZKÖZEINEK HATÁSAI AZ ÓVODÁSKORÚ GYERMEKEKRE - Csóka Lea Tünde (2019)
A jelenkori családok életében a digitális eszközök beférkőzték magukat. Jelen vannak az ebédeknél, utazásoknál, esti meséknél. Az utóbbi időben feltűnt, hogy a gyermekek körül valami megváltozott. Egyre többen Tablettel vagy okostelefonnal a kezükben érkeznek meg reggelente vagy távoznak délután az óvoda intézményéből. Fontosnak érzem, hogy lépést tartsak a gyermekekkel, gondolataikkal és az őket érintő problémákkal. Mindennapos beszédtémává vált az a tény, hogy a XXI. századi társadalmunk erkölcsi válságban szenved, ami együtt jár egyfajta értékválsággal is. A célom felderíteni a dolgozatban, hogy az óvodás korú gyermekek mennyi időt töltenek el a digitális okos eszközökkel otthoni környezetben, milyen rendszerességgel veszik kezükbe a kedvenc okos eszközüket, milyen fajta játékokkal foglalják le magukat a modern eszközökön, van-e saját IKT eszközük. Érzelmi-, értelmi- és játékfejlődésüket mennyire befolyásolják a modern technikai vívmányok. Kutatásom további célja megtudni azt, vajon kihat-e a gyermekek társas kapcsolataira a „kütyük” használata, illetve milyen késztetésből használják a digitális eszközöket, a gyermekek választása volt-e, vagy a szülők adták-e először a kezükbe az okos tárgyakat. Felmerül bennem további kérdésként, hogy mit tehetünk korunk digitális forradalmában annak érdekében, hogy gyermekeink egészséges, boldog felnőttekké válhassanak? Milyen hozzáférési „utak”, kapcsolati lehetőségek maradtak meg a nevelőknek, hogy életre szóló értékeket és képességeket tudjanak kibontakoztatni? Akármi is adódik a közeli és távoli jövőben a technika vívmányainak eredményeként, ha meg van a szoros bizalmi kapocs a szülők között, továbbá a szülő és a gyermek között, mindenre található megoldás.