A kezdő pedagógus karrierépítési nehézségei és társadalmi megítélése - Németh Petra (2019)
A pályakezdő időszak minden pedagógus számára más és más. Van, aki számára a nehézséget a megfelelő szakmai, módszertani stratégiák megtalálása jelenti, azonban van, akinek az intézményen belüli kapcsolatok kialakítása okoz nagyobb problémát. Ezen kívül a pályakezdőnek számolnia kell az őt érő társadalmi megítélésekkel, sztereotípiákkal, amelyek szintén megbélyegzik szakmai hozzáállását és mindennapjait. Szakdolgozatom kutatási részét ebből kifolyólag két részre osztottam. Kérdőív formájában kérdeztem szülők véleményét, személyes tapasztalatukat kezdő pedagógusokról. Kíváncsi voltam hogyan vélekednek egy pályáját épp most kezdő, frissen végzett, s még tapasztalat híján lévő pedagógusról. Íratnák-e gyermeküket az ő óvodai csoportjába? Ha nem, miért? Vannak-e fenntartásai a pályakezdővel szemben? Ezen kívül érdekelt, hogy mi a pályakezdő szemszöge. Mely szakmai területeken érzett nehézséget? Érzett-e bizonytalanságot a szülők felől? Bátran fordulhatott segítségért idősebb kollégáihoz? Kutatási eredményeim világosan meghozták a választ a kérdéseimre: a szülők nagy többsége szívesen íratná gyermekét kezdő pedagógushoz, s habár a pályakezdők éreztek bizalmatlanságot szakmaiságukat illetően, mentoruk támogató és segítő hozzáállása, biztatása hozzájárult, hogy ez egy félév elteltével feloldódjon.