Kétnyelvűség az osztrák óvodákban a 21. században - Takács Dóra (2019)
A szakdolgozatom első felében feltérképeztem a kétnyelvűség kérdéskörét tudományos szempontból megközelítve. Megismerkedtem a kétnyelvűséghez kapcsolódó alapfogalmakkal, a nyelvelsajátítási elméletekkel, a kétnyelvű gyermekek agyának működésével, a kétnyelvű családi szocializációs modellekkel. Ezen felül átnéztem a gyermeki kétnyelvűséget és azt, hogy az óvodapedagógusok miként segíthetik a kétnyelvű gyermekeket az óvodai nevelés során. A kutatás során megfigyelést végeztem egy ausztriai óvodában és összeállítottam egy kérdőívet a kétnyelvű gyermekek szülei, egyet az óvodapedagógusok számára. A kutatás eredményei alapján a kétnyelvű gyermekek be tudnak illeszkedni az idegen nyelvű környezetbe, melyet a kérdőívek is megerősítettek. A szülők és az óvodapedagógusok is igyekeznek a megfelelő környezetet biztosítani a kétnyelvű gyermekek nevelése során.