Táplánszentkereszt hagyományai régen és napjainkban - Borbásné Bárdics Noémi Andrea (2019)
Táplánszentkereszt hazánk nyugati szegletében elhelyezkedő település. Szakdolgozatom célja, hogy megvizsgáljam, és összehasonlítsam a régi, és ma is élő hagyományait, népszokásait, az itt élő emberek életének főbb eseményeit. Lakóhelyem rövid bemutatása után ismertetem a községben működő civil szervezeteket. Demográfiai adatokkal alátámasztom az elmúlt 10 év változásait a község életében. A népszokásokhoz és néphagyományokhoz kapcsolódó fogalmak értelmezését követően a hagyományozódás folyamatát mutatom be. A kalendáriumi szemlélet áttekintése után az évszakok mentén ismertetem a község régi, és új hagyományait. A emberi élet főbb eseményei kapcsán kifejtem az átmeneti rítus fogalmát, melyben az ember biológiai sorsa párosul a kulturális gyakorlatával. Ezeket a szertartásokat is ismertetem. Kutatásom kérdőíves módszerrel végeztem,és a településen élő emberek hagyományokhoz fűződő viszonyát tárja fel. Bemutatom a faluban működő művészeti óvoda hagyományőrző tevékenységét,mely az intézmény pedagógiai programjában kiemelt szerepet kap.A vállalt téma zárásaként összegzem a dolgozatot,melyre nagy kihívásként tekintettem.