Fás szárú energia ültetvények hozamának becslése és összehasonlítása különböző termőhelyeken - Kungli József (2015)
A fás szárú energia ültetvények megjelenése a mezőgazdasági termesztésben egy újabb lehetőséget teremt a tájhasználatra. AF-2 nemesnyár ültetvényeket vizsgáltam különböző termőhelyeken Devecser vonzáskörzetében 2011 és 2012 őszén. Vizsgálataim kimutatták többek között, hogy főként magassági, mint tőkerületi növekedés a jellemző. Kimutatható az is, hogy a vörös iszappal elárasztott területeken kifejezetten jó hozamú ültetvények találhatóak. Az általam szerkesztett függvényekkel - a későbbi aratás utáni adatok alapján – megközelítőleg jól előre lehet jelezni a következő évek hozamát. Látható továbbá, hogy a nitrogén kb. fele visszapótlódik természetes úton. Összességében elmondható, hogy egyéb mezőgazdasági területeken is érdemes és szükséges további kutatásokat végezni a termesztési technológiák fejlesztésének érdekében.