Korai idegennyelv-fejlesztés a bölcsődés korú gyermekek körében - Hauck Alexandra (2019)
Szakirodalmak segítségével előzetesen áttekintettem a korai idegennyelv-fejlesztéssel és az anyanyelvi neveléssel kapcsolatos nézeteket, megállapításokat. Kérdőíves kutatásom célja az volt, hogy felmérjem a bölcsődés korú gyermekek mennyire érintettek a korai idegennyelv-fejlesztésben. Kíváncsi voltam, hogy a szülők miért érzik szükségesnek, hogy kisgyermekkorban vagy már csecsemőkorban megismertessenek egy idegen nyelvet gyermekükkel. Kutatásom során választ kaptam arra a kérdésre, hogy a szülők milyen módszereket vesznek vagy vennének igénybe annak érdekében, hogy kisgyermekük elkezdjen ismerkedni egy adott idegen nyelvvel. Érdekelt, hogy a szülőknek mi a véleménye arról, hogy ha a gyermekük a bölcsődében részesülne korai idegennyelvi- fejlesztésben. Kérdőíves kikérdezésem eredményeként elmondhatóm, hogy a szülőknek fontos a korai idegennyelvi fejlesztés, viszont félnek attól, hogy gyermekük anyanyelvi fejlődésében zavart okozna. Részt vettem egy Baba-mama német foglalkozáson, amely által bepillantást nyerhettem és tapasztalatot szerezhettem a korai idegennyelvi foglalkozás menetéről, amelyet egy képzett szakember végzett.