A néphagyományok, a népi kultúra szerepe és jelentősége az óvodákban, különös tekintettel a csopaki Mandulavirág Óvodára - Szigetiné Nagy Katalin (2019)
Kutatásommal azokra a kérdéseimre kerestem választ, melyek az óvoda szerepét, lehetőségeit vizsgálják a néphagyományok tovább éltetésében, az óvodás gyerekek és azok családjainak bevonásával. Kutatásomat a csopaki Mandulavirág Óvodában végeztem. A kutatásom során tanulmányoztam, hogy az óvoda pedagógiai programja milyen mértékben és formában tartalmaz a hagyományok őrzésére vonatkozó részeket, és vizsgáltam azok tartalmát. Kérdőíves kutatással a szülők véleményét mértem fel és az őszi időszakban végzett megfigyelésemmel tettem teljesebbé a kutatásomat. Az így kapott eredmények elemzése során, kérdéseimre választ kaptam. Megállapíthatóvá vált, hogy a népszokásaink néphagyományaink gyermekkorban történő megismerése meghatározó módon befolyásolják életünket. A környezetünkkel kialakított harmonikus együttélés kihat mindennapjainkra, segíti kiegyensúlyozott életritmusunk kialakítását. Az óvoda pedagógiai programjának alakítása során, többféle lehetőség kínálkozik a néphagyományok őrzésére irányuló gyakorlatok megfogalmazására és megvalósítására egyaránt. Az óvoda a falu hagyományőrző alkalmain történő fellépéseivel, a családokat is bevonja a programokon való részvételbe. Ennek eredményeképpen segíti a közösségi érzés kialakulását, és annak erősödését.