Das Schicksal der Kinder im Zweiten Weltkrieg - Lányi Dorottya (2019)
A társadalom legkisebb, legtörékenyebb láncszeme, a kisgyermek egyedül képtelen szembenézni az őt ért traumákkal. Hogyan is függ ez össze a dolgozatom címével? Egy történelmi filmből merítettem a fő gondolatomat, ahol a koncentrációs táborban élő kisgyermek az édesapja támogató magatartásának köszönhetően kevésbé élte meg tragikusan az őt körülvevő borzalmakat. Mivel az Élet szép című filmből merítettem ihletet valamint a történelem is közel áll hozzám, először a filmbeli karakterek valódi helyzetét, vagyis a zsidók és a zsidó gyermekek második világháború alatti életét ismerhetjük meg. Kronológikusan haladva egészen a zsidók származásától elutazhatunk a holokauszt eseményéig, megismerve hogyan alakult ki és nyert teret az antiszemitizmus. A kisfiú filmbeli karakterével azonosulva az engem körülvevő támogatói környezet fontosságát fedeztem fel. Fel szeretném hívni az emberek figyelmét arra, hogy a segítői magatartással nemcsak egy pozitívabb jellemet vagyunk képesek kialakítani másokban, hanem akár az egész életükre is hatást gyakorolhatunk.