A soproni óvodások szabadidős sportolási szokásainak összehasonlító vizsgálata - Adorján Petra (2019)
A szakdolgozatom célja volt, hogy megismerjem a soproni óvodások szabadidős sportolási szokásait, illetve, hogy a két választott óvodában szerzett adatokat összevetve következtetést vonjak le. Ehhez végeztem strukturális interjúkat gyermekekkel két soproni óvodában, a Jereváni Kék Tagóvodában, illetve a Bánfalvi Óvodában. Az interjúk szóbeli kikérdezés alapján zajlottak az intézmények falain belül. Erre a két óvodára esett a választásom, mivel több eltérés is van, mind elhelyezkedésben, mind felszereltségben, amelyek hasznosak az összehasonlító elemzésem során. A kutatás eredménye lett, hogy a soproni gyermekek többsége sportol minimum egy sportágat, de akad gyermek, aki három sportágat is űz heti rendszerességgel. Meglepően a fiúk 90%-a a focit választja, mint sportág, amelyet az óvodák biztosítanak, ebből adódóan a fiúk többsége az intézményekben sportolnak. Ezzel ellentétben a lányok többsége óvodán kívüli, színes és változatos tevékenységet választ. Összességében arra a következtetésre jutottam, hogy a szülők többsége hangsúlyt fektet gyermeke egészségére, sportolására.