ÜNNEPEK ÉS NÉPHAGYOMÁNYŐRZÉS A KISGYERMEKKORI INTÉZMÉNYES NEVELÉS KERETEIN BELÜL - Kiss Brigitta (2019)
A szakdolgozatom kezdetekor az ünnepeinket és népszokásainkat írtam le, ezzel bemutatva, hogy mik is kapcsolódnak e napjaink kialakulásához és szokásanyagához. Bemutatom a szakirodalmi áttekintés során a jeles napjainkhoz kötődő hagyományok bölcsődei-, illetve óvodai nevelésbe való beépíthetőségi lehetőségeit, valamint a szülőkkel való kapcsolattartás megvalósulási alkalmait is ismertettem. A kutatásomban azt vizsgáltam, hogy óvodapedagógusok és csecsemő és kisgyermeknevelők miként igyekeznek megvalósítani az ünnepeink és hagyományaink szokásanyagát az intézményük mindennapjai során, illetve még a vizsgálódásom kiterjedt arra, hogy ezen jeles napi alkalmakon a szülőkkel való kapcsolattartás hogyan valósul meg. A kutatásból arra tudtam következtetni, hogy a pedagógusok többsége törekszik arra, hogy a gyermekek számára ismertesse, illetve, hogy ezen alkalmak során a szülőkkel való kapcsolattartás legtöbb esetben megvalósításra kerül.