A sajátos nevelés igényű gyermekek integrációja a többségi óvodákba - Hegedüs Beatrix (2019)
Napjainkban nagyon divatossá vált az a kifejezés, hogy integráció. Mindenhol azt halljuk, hogy mennyire jó és igenis integrálni kell minden gyermeket a többségi óvodákba. Hangoztatjuk az esélyegyenlőséget. Viszont a legtöbb esetben nem nézzük meg az érem másik oldalát, vagyis arról sokszor elfeledkezünk, hogy jó-e az integrálni kívánt gyermeknek az integráció. Arról pedig még ritkábban esik szó, hogy a többi gyermek és a pedagógus nem szenved-e hátrányt a folyamat során. Gyakorlataim során többször tapasztaltam, hogy sem a tárgyi sem a személyi feltételek nem biztosítottak ahhoz, hogy valóban egy pozitív végkimenetelű együtt nevelésről lehessen beszélni. Érdekesnek tartottam a témát, hogy vajon az óvodapedagógusok hogyan látják ezt a helyzetet és nekik mi a véleményük az egészről. Sajnálattal kellett tapasztalnom, hogy a kérdőíveim eredményei is azt mutatják, hogy még nem vagyunk felkészülve az integrációra, így az inklúzíóra sem.