TESTVÉRKAPCSOLATOK MEGJELENÉSE AZ ÓVODÁSKORÚ GYERMEKEK CSALÁDRAJZAIBAN - Paulics Renáta (2019)
A dolgozatom témájának a családrajz elemzést választotta, azon belül is a testvérkapcsolatok megjelenésének kutatását. A célom az volt, hogy megmutasssam mennyi minden lakozik egy-egy gyermekrajzban. A rajzok globális elemzési módszerét választottam a feltételezéseim beigazolására. Az önálló elemzésemben négy szempont szerint elemeztem a rajzokat, melyek segítségével eljutottam az eredményekig. Az első feltételezésem, miszerint a rajzok globálisan pozitívak lesznek, beigazolódott. A második feltételezésem, miszerint a rajzokon megjelennek a családi struktúrák, beigazolódott. A harmadik feltételezésem, miszerint a lányok és fiúk rajzaiban fellelhető különbségek lesznek, nem igazolódott be. Illetve a negyedik feltételezésem, miszerint a testvérkapcsolatok befolyásolják a családrajz végeredményét, nem igazolódott be. Mindezek ellenére a kutatásom eredményesnek bizonyult.