Az óvoda mint tér. Egy bécsi és egy budapesti óvoda összehasonlítása az önállóságra nevelés szempontjából. - Fodor Andrea (2019)
A dolgozat témája az önállóságra való nevelés az óvodai terek szempontjából. Dolgozatomban egy 11. kerületi bécsi önkormányzati óvodát, valamint egy 14. kerületi budapesti önkormányzati óvodát hasonlítok össze a fenti szempont alaján. A kulturális közegek másságának figyelembevételével az óvodák közötti különbözőségekre és hasonlóságokra helyeztem a hangsúlyt, így kerültek bemutatásra az óvodai nevelési módszerek a következő elemzési szempontok alapján: 1. az önállóságra nevelés feladatai az óvodapedagógusok véleménye alapján, 2. az óvoda, mint tér - az óvoda különböző tereinek használata szabadjátékra, 3. az óvodapedagógusok önálló véleménye a gyerekek önállóságra neveléséről, 4. az óvodapedagógusok véleménye az önállóságra nevelés hátrányairól, 5. kulturális különbségek az óvodai nevelésben, 6. a pedagógiai programok közötti különbségek. Kutatásom során a kérdőív és a dokumentumelemzés módszerét használtam. Kérdőívemet szakirodalmi háttér segítségével, valamint saját megfigyeléseim alapján állítottam össze. Megfigyeléseimet az óvodai terekkel, azok használatával és jelentőségével kapcsolatban az öt éves szakmai munkatapasztalatom alapján végeztem.