A gyermekkor mint az egyéni életutat meghatározó életszakasz - Mórocz Ágota (2019)
Szakdolgozatomban a gyermekkor felnőttkorra gyakorolt hatásának elemzését tűztem ki célul. A téma kifejtése induktív és deduktív kutatáson alapszik. A dolgozatban szakirodalmi forrásokat és gyakorló szülők tapasztalatait elemztem ki. Alapvető hipotézisként a következő került megfogalmazásra: A kisgyermekkor minősége alapvetően meghatározza az ember életútját. A szakirodalom elemzése során felhasználásra kerültek a legújabb neuropedagógiai kutatási eredmények, valamint a gyermekkori szociális kapcsolatok és a családi háttér minőségének fontossága a felnőttkor vonatkozásában. A szakdolgozatban szintén kifejtésre került, mennyiben befolyásolja a gyermek megfelelő tanulási folyamata az életút további szakaszait. Az irodalomkutatásban fellelt információk alátámasztására kérdőív segítségével különböző korosztályokat képviselő szülők tapasztalatai kerültek kielemzésre. A kutatást elvégezve az előzőekben felvetett hipotézis valósnak tekinthető.