Kétnyelvű nevelés az Újvárosi Óvoda Kőszegfalvi Tagóvodájában - Doroginé Molnár Ibolya (2019)
Dolgozatomban bemutatom az 50 éves Újvárosi Óvoda Kőszegfalvi Tagóvodájának múltját és jelenét, milyen szerepet játszik a település életében,kitérve Kőszegfalva történetére is. Ismertetem az óvoda nevelési programját, legfontosabb eseményeit, ünnepeit. Ez után a német nyelvfejlesztés lehetőségeiről számolok be egy téma feldolgozásán keresztül.Dolgozatom utolsó 7. fejezetében szülői kérdőíves felmérés eredményei által próbáltam hipotéziseimet bizonyítani.Célom az óvoda,a nyelvfejlesztés bemutatása és a hipotézisek vizsgálata.Hipotéziseim:1.Feltételezem, hogy a szülők az óvodáskori idegennyelv-fejlesztés miatt választották ezt az óvodát gyermeküknek.2.Feltételezem,hogy az óvodába járó gyermekek családjában nagy szerepet játszik a német nyelv.3.A szülők valószínűleg elégedettek az óvodában folyó munkával.Szakirodalom kutatása, információ gyűjtés szülői fórumokon, kérdőív módszerét használtam.Így átfogó képet kaptam az óvoda történetéről és a szülők elvárásairól.Beigazolódott, hogy a szülők elsősorban az idegennyelv-fejlesztés miatt íratják elsősorban ebbe az óvodába gyermeküket és elégedettek az óvodában folyó munkával, de 2.hipotézisem nem igazolódott be,mert bár tudnak németül, de nem használják a szülők a családban. Örömet jelentett, hogy ezt a témát választottam, hisz a gyermekek lehetőséget kapnak a település német nyelvének elsajátítására,az óvoda aktív szoros kapcsolatot tart a településen működő szervezetekkel. A falu és az óvoda történetéről új ismereteket szereztem és számvetést is készítettem eddig végzett munkámról. Az intézményről is készült egy átfogó munka, melyet ajánlok a szülőknek és a falu lakosságának.