Babajelnyelv alkalmazása kisgyermekkorban - Szabó Orsolya (2019)
Szakdolgozatom témája a babajelnyelv, mely egy jelrendszer még beszélni nem tudó kisgyermekek és szüleik számára. Célja, hogy megkönnyítse a beszéd előtti időszakot, elkerülve ezzel a meg nem értettségből fakadó frusztrációt. Szakdolgozatomban a szakirodalom áttekintésével, két kérdőívvel és egy interjúval arra kerestem a választ, hogy nem késlelteti-e a beszédfejlődést a módszer, hogy milyen hatással van az anya-gyermek kapcsolatra, és hogy Vas megyében mennyire ismert. A kutatásom egyértelműen rácáfolt arra az állításomra, hogy a babajelnyelv késlelteti a beszédfejlődést, ezzel szemben az beigazolódott, hogy erősíti az anya-gyermek kapcsolatot. Vas megyében többen vannak akik nem ismerik a babajelnyelvet, mint azok akik ismerik. Úgy gondolom, hogy hasznos lehet ez a módszer akár a bölcsődékben is, ezért abban reménykedem, hogy szakdolgozatom is segíti a népszerűsítést szülők és kisgyermeknevelők körében is.