Baj múltja és jelene - Delcsik Renáta (2019)
A dolgozatomban Baj, vagyis lakóhelyem múltját és jelenét mutattam be. Fő célom a község történetének bemutatása, a német nemzetiségi nevelés és oktatás színtereinek ismertetése, Baj szokásainak, hagyományainak megismerése volt. Bemutattam a helyi énekkart, felvázoltam egy leszármazott kitelepítésről és háborúról való visszaemlékezését. Bemutattam Bajt saját szemszögemből, és az óvodai csoportomba járó szülőknek is tettem fel kérdéseket a községre vonatkozóan. Írtam a baji óvoda pedagógiai programjáról, a német nemzetiségi nevelésről és a baji iskola történetéről, pedagógiai programjáról, oktatásról. Némettanároknak és az iskolaigazgatónak tettem fel kérdéseket a német nyelv oktatásával kapcsolatban. Felvázoltam, hogyan zajlik az óvodától kezdve az iskoláig a német nyelv elsajátítása, tanulása. Ismertettem a Német Nemzetiségi Önkormányzat szerepét, és a falu hagyományait, ünnepeit, szokásait.