Életút-elemzések - Kerekes Tímea (2019)
Szakdolgozatom vizsgálatának célja a kisgyermekgondozók és kisgyermeknevelők közti különbségek bemutatása évtizedeken keresztül. A szakdolgozat elkészítéséhez a megjelent szakirodalmak, valamint a kutatás módszereként megválasztott interjúk segítettek hozzá. Négy személlyel készítettem interjút, melynek kérdéseit a pályaválasztás és a pályán töltött tapasztalatok témakör köré építettem fel. Az interjú alanyokat úgy választottam, hogy a pályán töltött éveik alapján hosszú távú és rövid távú jellemzőket tudjak vizsgálni. A kutatás eredményeképp elmondható, hogy az első kérdéskörben lényegi különbséget a pálya megválasztásának idejében találtam. Különböző életkorban döntöttek a kisgyermekgondozói szakma mellett. A pályán töltött tapasztalatok alapján azt mondhatjuk, hogy lényeges különbségek nincsenek. A napirend használata régen és ma is elengedhetetlen eleme a bölcsődének. A dokumentációra az 1970-80-as években kevesebb időt kellett szánniuk a kisgyermekgondozóknak, mint ma a kisgyermeknevelőknek.Az ideális kisgyermeknevelőről alkotott kép mind a négy interjú alany szerint hasonló. Legyen magatartása példaértékű, türelmes, következetes és alázatos.