Óvodáskorú gyerekek haláltudata, gyásza - a szülő és pedagógus szemszögéből - Czafit Laura (2019)
A gyermekek elött vannak tabu témák, köztük a születés és a halál, mily megmagyarázhatatlan dolgok a gyermek nyelvén. Úgy vélem sok szülő és pedagógus is hárít ezen kérdésekkel kapcsolatban. Szakdolgozatomban olyan kérdésekre kerestem a válaszokat, hogy milyen a korunk társadalmának hozzáállása a halálhoz és a gyászhoz. Hogyan érinti a kisgyermekeket elsősorban a szülők és az óvodapedagógusok szemszögéből vizsgálva. Központi témája, hogy vajon mennyire vannak tisztában a felnőttek a gyermekek halálról való gondolataival. Tudják-e, hogy mi zajlik egy óvodáskorú gyermek fejében, mire gondol, ha elveszíti kis házikedvencét vagy családtagot. Kutatásomat erre alapozva szeretném kibontani, életközelivé hozni, hogy pályám alatt óvodapedagógusként legyen fogalmam arról, hogy mi játszódik le a gyermekben egy ilyen veszteségnél és ismerjem a módot, hogy hogyan segíthetem őt ebben a nehéz, fájdalmas időszakban.