A környezettudatosság bemutatása a soproni Zöld és még nem Zöld óvodák tükrében - Begovits Noémi (2019)
Egész életünk során körbe vesz minket a környezet, legyen az ember által épített, tárgyi, természeti. Mi emberek nagy hatással vagyunk erre a körülöttünk lévő világra. Földünk fenntarthatósága érdekében védenünk kell és óvnunk ezt a környezetet, hogy a következő generációk számára is legalább ilyen élhető, vagy ennél élhetőbb legyen. Ennek érdekében már a kiskorú, óvodás gyermekeket meg kell tanítanunk, a környezet védelmére és tiszteletére. Azért ezt a témát választottam, mert óvodapedagógusként a későbbiek során, majd az én feladatom is lesz, hogy miként tudom elmélyíteni a gyermekekben a fenntartható fejlődés eszméjét. Szakdolgozati munkám során arra keresem a választ, hogy Magyarországon milyen főbb álomásai vannak a környezeti nevelés történetének és a Zöld óvodák kialakulásának. Milyen pedagógusi praktikák vannak a környezettudatos magatartás kialakítására a gyermekekben. A soproni Zöld és még nem Zöld óvodákat összehasonlítva mutatom be ezeket a törekvéseket és a Zöld óvodában folyó munka érdemeit.