Az idegen nyelvi oktatás átalakulása a rendszerváltoztatástól napjainkig - Az óvodáskori idegennyelv-elsajátítás - Radics Bernadett (2019)
Az idegen nyelvek ismerete már elengedhetetlen. A 2000-es években - különösképpen a 2004-es európai uniós csatlakozás idején - nagymértékben megnőtt az idegennyelv-tudás jelentősége. Nincs írott szabály arra, hogy mikor kell elkezdeni az idegen nyelv elsajátítását, ezért is gondolom úgy, hogy nem lehet azt elég korán kezdeni. Így az óvodáskorú gyermekek közege erre a legideálisabb. Ezért dolgozatomban többek között az alábbi kérdésekre kerestem a választ: Milyen hatással volt a rendszerváltozás a hazai idegen nyelv oktatásra? Milyen minőségi változás történt az elmúlt közel 20 évben az oktatás ezen szegmensében? Nyelvelsajátításról vagy nyelvfejlesztésről beszélünk-e kisgyermekkorban? Mit is jelent az óvodáskori idegennyelv-elsajátítás? Melyek azok a felsőoktatási intézmények, ahol angol nyelvű specializációs képzést biztosítanak a leendő óvodapedagógusoknak és miként? A történelmi, gazdasági és pedagógiai szakirodalom felhasználásával, valamint a félig strukturált interjúkkal sikerült bepillantást nyernem a témában rejlő összefüggésekre és így egy átfogó képet kapnom róla.