A projektmódszer elmélete és gyakorlata az óvodában - Kertész leszek - Pacsné Czirókai Zsuzsa (2019)
A projektmódszer a hagyományos stratégiákkal szemben nem a tananyagnak rendeli alá a gyermeket, hanem a gyermekhez rendeli hozzá a tananyagot. Legfőbb jellemzője, hogy a mindennapi életben alkalmazható tudást közvetlen tapasztalás útján teszi a gyermek magáévá. Ez a tudás biztosít alapot a későbbiekben ráépülő további ismereteknek. Míg egy-egy projekt a gyermekek számára örömteli meglepetéseket, felfedezéseket ajándékoz, az óvodapedagógus átélheti az alkotás örömét a megálmodás fázisától szabadon szárnyalva a tervezésen, szervezésen át, egészen a megvalósulásig. Dolgozatom gyakorlati részében e módszer szellemében egy óvodai veteményeskert létrehozásának tervezetét készítettem el.