Az óvodai beszoktatás jellemzőinek vizsgálata - Horváth Rita Zsófia (2019)
A szakdolgozat az óvodai beszoktatás jellemzőit vizsgálja. A dolgozat első felében a korai személyiségfejlődés modern, pszichoanalitikus gyökerekből táplálkozó elméleteinek bemutatása történik, fókuszban a megfelelőnek tekintett szülői magatartással. A szakirodalmi áttekintés másik felét a magyarországi óvodapedagógusok számára az elmúlt évtizedektől a mai napig megfogalmazott, beszoktatással kapcsolatos módszertani ajánlások részletei teszik ki. A hazai áttekintés után külföldi kitekintés következik - az óvodai beszoktatási folyamattal kapcsolatos amerikai és németországi kutatási anyagok legfontosabb tanulságai kerülnek bemutatásra. Az óvodai beszoktatási folyamatra fókuszáló empirikus kutatás bemutatásával, és eredményeinek közlésével zárul a dolgozat.