Népzene és néptánc az óvodában - Nébli Eszter (2019)
A mai gyerekek a digitális eszközök világában nőnek fel. A legtöbb gyereknek nem annyira érdekes, ha a jeles napokról beszélünk nekik, amikor a tableten, amit otthon kapnak a kezükbe könyv és játék helyet, valami új, számukra érdekes játék van. Ebben a modern világban meg kell találnunk az összhangot a régi hagyományaink és az új modern világ között. A nem magyar gyerekek sem biztos, hogy a magyar kultúra iránt érdeklődnek, hiába élnek és nevelkednek itt. Bár vannak olyanok, akik ittlétük során beleszeretnek Magyarországa és az itteni kultúrába. A modern kor egyik „betegségével” kell szembe néznie az óvónőknek, amik erősen „megfertőzték” a gyerekeket, s még is ezeket a csöppségeket kell valahogy megbabonázni a régmúlt dolgaival, értékeivel, hogy ne csak a virtuális világot, a televíziót és hasonló elektronikai eszközöket ismerjék, hanem a világot és az országot, ahol élnek.Ezért tartom kiemelkedően fontosnak, hogy a hazai óvodákba a magyar hagyományt is továbbadjuk. Az a gyerek, aki az óvodában olyan – külsőségeiben és tartalmában visszatérő – élményeket élhet át, amelyek szülőföldjéhez és az otthonához kötik, egy életre szóló örökséget kap. Több mozgalom indult ennek érdekében még, mint például az Így tedd rá mozgalom is, amely egy néptáncos mozgalom és a pedagógusok körében igen közkedvelté vált.