Testvérek közötti viszonyok és szülői attitűdök - Bognár Anett (2019)
A dolgozat egészében a Testvérek közötti viszonyokat és szülői attitűdöket térképeztem fel. Dolgozatom készítése során az volt a célom, hogy olyan információkat gyűjtsek, amely révén pontos ismeretekhez juthatok arról, hogy a megkérdezettek közül milyen arányban fordul elő a gyermekek között a testvérféltékenység, illetve, hogy a szülők mennyire tájékozottak ebben a témában, és hogy viszonyulnak a testvérek közötti viszonyokhoz, ezeket milyen módszerekkel kezelik. Legyen az negatív vagy akár pozitív. A kutatás során kérdőívek illetve megfigyelések voltak segítségemre. A megfigyelések általam jól ismert családokról készültek. Mindezekből kiderült, hány családnál, milyen mértékben fordult elő a féltékenység, a szülők ezt milyen módszerekkel és mennyire rugalmasan kezelték/kezelik, illetve milyen érzéseket váltanak ki a gyermekek közötti viszonyok, szüleikből. Továbbá megfigyeléseim során kitértem az ikrek sajátos helyzetére is, melyből érdekes információkat, tapasztalatokat gyűjthettem.