ÉRZELMEK KIALAKULÁSA ÉS VÁLTOZÁSA - Zagyváné Major Emese Miliora (2019)
Az Érzelmek kialakulása és változása Szakdolgozatom arra próbál rávilágítani, hogy ma már senki sem kérdőjelezi meg mennyire fontos a magzati és kisgyerekkori időszak is, amit régen nem tartottak fontosnak. A család és a társadalom szerepét kerestem milyen hatással vannak az érzelmekre, a kötödés kialakulására. Kétségtelen, hogy a fejlődésben lévő gyermeknek az anya mellett az apára is szüksége van, lehetőség szerint nagyszülökre is. Minta nagyon fontos a felnövekő generáció számára. Az 1700 évektől napjainkig, három szerző megközelítéséből kutattam, a gyermekkor milyen változásokon ment át a történelmi korok és a társadalmi változások tekintetében, hogyan éltek a gyerekek, milyen kapcsolatuk volt a felnőttekkel. Mára már elfogadott nézet, hogy a lelki és testi egészség, az életben elért sikerek záloga és gyökerei egészen a koragyermekkor időszakáig nyúlnak vissza, ezért a gyermeknevelés és a gyermekpszichológia kitüntetett figyelmébe került ez az időszak. Dolgozatomban kitértem a bölcsőde történetére, beszoktatásra, kisgyermeknevelő szerepére és a bölcsődei nevelésre is.