A boszorkány alakváltozatai a mesékben - Koók Dorina (2019)
Dolgozatom a mesei boszorkány alakváltozatait vizsgálja. A téma részletes áttekintésében a néphagyományból eredeztethető boszorkányképzetet, majd ezt követően az európai és kortárs irodalom által megteremtett és újradefiniált szerepről értekezem. Célkitűzésem, hogy átfogó képet kapjunk a megváltozott típusról, illetve a lélektani értelmezéssel kiegészítve széleskörű információkat gyűjtsünk az említett negatív hős és az anya kapcsolódásáról. Deduktív módszerekkel a kötelező irodalmon túl jelenkori szerzők műveit is elemzem pl.: Boldizsár Ildikó, P. Csizmadia Gabriella. A munka eredményében különbségeket láthatunk a népmesei és a kortárs boszorkányok között. Azonban e két alaknak van egy közös kapcsolódási pontja, amely a hitvilágból származtatható természetfeletti képességekben rejlik. Végső konklúzió pedig a gyermek mesei igényének fontosságáról szól. Pszichológia alapján a negatív hősök vonzalma segíti a gyermeket a belső feszültségek és a szorongások legyőzésében. A modern művek és a társadalmi igény által meghatározott irodalom pedig hozzájárul a gyermekek olvasóvá neveléséhez.