A hagyományos mesemondás értékei és az adaptáció lehetőségei napjainkban - Wellesz Eszter (2019)
A mese négy „életét” követem nyomon. Raffai Judit a népmesének ugyan csak három „életét” említi (az első az oralitás és szájhagyomány, a második az írásbeliség, majd a harmadik az újraélesztett szóbeliség), a dolgozatomban azonban a mese modern kori, legújabb formáját, a televíziós meseadaptációkat a negyedik életformaként értelmezem. Az önálló kutatásom során áttekintem a televíziós rajzfilm általam kiválasztott és jellemzőnek tartott két típusát. Azt szeretném bizonyítani, hogy a dolgozat első részében bemutatott hagyományos mesemondás lényegi elemeiből mi az, ami adaptálható ebbe a közegbe, milyen pozitív példáját lehet ennek bemutatni. Ennek ellenpéldájaként bemutatom, miért tekinthető problematikusnak a kortárs digitális mesefilm számos mai változata néhány konkrét példa elemző bemutatásával. Ezt az utat bejárva jutok el végül vissza szakdolgozatom kezdő mondatához, ahol az elektronikus média vonzó erejéről írtam. Mindezt reményeim szerint a közben elvégzett kutatómunka segítségével egy újabb, tágabb jelentésösszefüggésben tudom már elhelyezni.