"Csak tiszta forrásból"- Kodály koncepció - Pihokker Dóra (2019)
A dolgozat a Kodály koncepció bemutatásával foglalkozik. Kodály a népzenét tartja mindenki zenei anyanyelvének. Úgy alkotta meg a koncepciót, hogy annak ne legyenek tárgyi függései, hanem hogy minden társadalmi rétegben, minden családban lehetősége legyen a gyermekeknek a zenei fejlődésre. A témához kapcsolódó szakirodalom feldolgozásán túl önálló kutatásomban online kérdőíves formában vizsgáltam az otthoni zenehallgatási szokásokat, ezáltal ismertem meg a társadalom egy kis szeletének a zenéhez való hozzáállását, azzal kapcsolatos élményeit, vélekedéseit. A felmérésből kiderült, hogy a gyermekek nagy része találkozik valamilyen formában zenével, de az azzal való megismerkedés minden családnál eltérően alakul, ami kihat a gyermekek zenei fejlődésére. A Bartók Művészeti Bázisóvodában tett látogatásom alkalmával láthattam, hogy az elméletet hogyan lehet az óvodai munkába illeszteni az Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel pedagógiai programon keresztül. Az itt megfigyelt ének-zene, énekes játék, gyermektánc tevékenységen belül láthattam, hogy az ebbe az óvodába járó gyermekek mennyiben másképp állnak a zenéhez, a népdalokhoz, mint azok a társaik, akik nem ilyen szellemiségben működő óvodában töltik mindennapjaikat.