Fás szárú energia ültetvények hozambecslésének fejlesztése különböző korú ültetvényekben a Pápa-Devecseri síkon - Babics Máté (2015)
Napjainkban egyre nő az igény a megújuló energiaforrások használata iránt. Ezek közül is - főleg hazánkban – kiemelkedő jelentőségű a biomassza felhasználása energetikai célokra. Diplomamunkámhoz a felvételeket 2014 telén, illetve 2015 tavaszán végeztem, a P & P Pannónia Kft., Gógánfa községhatárában található négy darab, három különböző korosztályú AF-2 nemesnyárral telepített ültetvényében. A felvett adatokból a fatömeg becsléséhez függvényt állítottam elő, amelyet összevetettem a korábban leírt függvényekkel. Eredményeim szerint a sarjcsokrok tömegének a mérésére, a dugványok tömegének a becslésére létrehozott függvények nem tökéletesen alkalmazhatóak. Megállapítottam ezen kívül, hogy mennyi a minimális felvételezési mintaszakasz, amely még reprezentatív eredményeket ad. Szükséges és érdemes is lenne további kutatásokat végezni a termesztési technológiák illetve a hozamok becslésének minél pontosabb meghatározása érdekében.