A Kistómalmi-láprét vegetációjának változása az elmúlt 18 évben - Tóth Anna (2016)
Jelen dolgozat célja a Kistómalmi-láprét aktuális vegetációjának felvételezése, Király Gergely és Bölöni János 1998-ban elvégzett felmérésének (KIRÁLY – BÖLÖNI, 1998) módszertanával megegyező módon. Elsődleges cél a két felmérés eredményeinek összevetése, és ez által a lápréten történt változások meghatározása, azok értékelése és az eredmények függvényében egy kezelési terv kidolgozása, amely a terület kiemelkedő értéket képviselő növényvilágának hosszú távú fennmaradását elősegíti. A dolgozat első három fejezetében ismertetem a mintaterület adottságait, a kutatás- és használattörténetét. Ezen információk lényegesek az eredmények értelmezése és a megfelelő összefüggések feltárása szempontjából. Ebben a fejezetben térek ki az általam végzett kutatás módszertanára és részleteire is. A negyedik fejezet alatt a kutatás eredményeit mutatom be, valamint az alapul szolgáló felvételezés (KIRÁLY – BÖLÖNI, 1998) eredményeivel történő összehasonlítás után ismertetem a számszerűsített változásokat. A nád és a nagy szittyó jelentős mértékű előretörése és az értékes fajok állományainak csökkenése a láprét erőteljes leromlását támasztják alá. Ezen változások a terület kezelésére vezethetők vissza. A záró fejezetben a láprét természetvédelmi szempontból megfelelő kezelésére teszek javaslatokat, melyek igazodnak a láprét értékes fajainak igényeihez, illetve életmenetükhöz, és a terület értékeinek hosszú távú fennmaradását szolgálják.