ALTERNATÍV PEDAGÓGIAI IRÁNYZATOK AZ ÓVODÁBAN - Pataki Brigitta (2019)
Szülőként az iskoláskor küszöbén a leggyakrabban feltett kérdés: Hogyan tartható fenn gyermekem érdeklődése és tanulási kedve? A jelenlegi iskolarendszer kívánja meg azt, hogy már az óvodában meghatározó impulzusokat kapjon a gyermek, hiszen az első hét évben megtapasztalt élményeken alapul a gyermek tanuláshoz való viszonya. Korunk központi témája az érzelmi intelligencia előtérbe helyezése, az „érzelmi háló” kiépítése és a jobb agyféltekére való hatás például művészetekkel, zenével. Miután a legtöbbet a gyermeknek az első hét évben kell adnunk, egy biztos alapot nyújtó intézményt szeretnék alapítani számára, mégpedig alternatív pedagógiák segítségül hívásával. A reformpedagógiai irányzatok szerint ugyanis a gyermek érzelmi nevelése, az érzelmi intelligencia fejlesztése serkenti az érdeklődést, a tanulás iránti vágyat, a probléma-megoldási készséget, a saját és mások érzelmeinek felismerését és kezelését. Szakdolgozatom témája a reformpedagógiai módszerek és a szülők óvodai nevelésre vonatkozó igényének tanulmányozása. Az óvodai élet megszervezéséhez a gyermekek tevékenységi formáit és a megvalósításhoz szükséges eszközöket Rudolf Steiner, Maria Montessori és Célestin Freinet pedagógiájából merítem. Montessori a gyermeket az önálló életre neveli, a Waldorf-pedagógia a játékot és a művészeteket részesíti előnyben, míg Freinet a természetes környezetben való szabad felfedezést és alkotást. Kutatásom során reformpedagógiai módszerekkel működő óvodák vezetőivel készítettem interjút, majd az óvodaválasztás előtt álló szülők alternatív pedagógia iránti érzékenységéről érdeklődtem. A szülők a Waldorf-módszeren kívül egyéb pedagógiákról kevés információval rendelkeznek, noha a Montessori és Freinet jegyei is vonzók számukra.