Mesepszichológia az óvodáskorú gyermekek életében - Juhász Dóra (2019)
Az a szó, hogy mese minden ember számára ismerős. Szinte minden embernek valamilyen kellemes, pozitív érzése támad a szó hallatán. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a mesék mennyi mindent megtanítanak gyermekkorban. Már régóta érdekelt ez a téma, ezért szakdolgozatom a mesék pszichológiai hatásairól szól. Igyekeztem összegyűjteni, hogy a meséknek mennyire fontos szerepük van a gyermekek ideális, kiegyensúlyozott személyiségfejlődéséhez. Sok pszichológus, szakember könyvét elolvastam, melyek segítségével össze tudtam gyűjteni mindazt, amit a mesehallgatás segít a gyermek fejlődése során. Kádár Annnamária: Mesepszichológia és még sok más szakember könyvéből indultam ki, majd saját gondolataimat, észrevételeimet, tudásomat fejtettem ki különböző oldalról megközelítve a témát. Legfontosabbnak tartom az érzelmi intelligencia fejlesztését, melyre a legjobb módszer a mesehallgatás. Ugyanakkor a kreativitás, problémamegoldás, feszültségoldás mind-mind olyan készség, melyeket a gyermeknek el kell sajátítania. Ennek egyik legvarázslatosabb módja a mesehallgatás. Kutatásom során a szülők meséről alkotott véleményét, tudását elemeztem ki a szakirodalom alapján.